ponedjeljak, 5. kolovoza 2013.

Učitelj - priča o iskušenju

Ova priča prati jednog lika koji je bio toliko opčinjen učenjem koje je propovjedao jedan učitelj da je odlučio da mu se oduži tako što ga je ponudio da dođe u goste kod njega i da ga počasti večerom i silnom ljubavi koju osjeća. Učitelj je prihvatio poziv.

Sve spremno, postavljeno na stolu, posebno uređeno okruženje, pokloni ali učitelj ne dolazi. Umjesto toga, našeg lika je stavio u iskušenje tako što mu je slao ljude na vrata kojima je bila potrebna hrana i odmor. 
Domaćin je svaki put istrpio novog gosta, i gladnog i žednog, ali je ipak bio nezadovoljan jer se Učitelj nije pojavljivao. 
Jedne večeri je usnio učitelja i tom prilikom je shvatio gdje je i sa kime dijelio svoju ljubav koju je bio namijenio njemu, tj. da ga je učitelj stavio u iskušenje da vidi da li on stvarno ima toliko ljubavi o kojoj je pričao i da li je spreman sa drugima je dijeliti.

Iskušenja treba prepoznati i ne dopustiti im da ovladaju nama. Moguće je, samo treba biti staložen i odmjeriti svaku riječ prije nego je izgovorimo, kao i da promislimo o nekoj radnji prije nego je učinimo.

Nema komentara:

Objavi komentar